AÇIK ERİŞİM
AÇIK ERİŞİM
Europeanatolia Health Sciences Journal açık erişimli bir e-dergidir. Açık erişim politikası Budapest Open Access Initiative (BOAI) yönergelerine dayanmaktadır.
Europeanatolia Health Sciences Journal adlı dergi, tıp ve sağlık bilimleri alanlarında yazılar yayınlayan, uluslararası, çift-kör hakemli, bir bilimsel dergidir.
Europeanatolia Health Sciences Journal adlı dergiye gönderilen makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde olmalıdır.
Europeanatolia Health Sciences Journal adlı dergiye gönderilen makalelerin benzerlik oranının %20'nin altında olması gerekmektedir.
İnsanlar ve deney hayvanları üzerinde yapılan tüm çalışmalar için Etik Kurul onayının alınmış olması, makalede yöntem bölümünde etik onayının belirtilmesi ve etik onay belgesinin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Ayrıca uluslararası deklarasyonlara, klavuzlara vb prensiplere uyulduğunada makalenin yöntem kısmında belirtilmelidir.
Yapılan her bir çalışmanın etik ve biyoistatistiksel sorumluluğu tek taraflı olarak yazara/yazarlara aittir. Europeanatolia Health Sciences Journal adlı dergi bu konuda bir yükümlülük altına alınamaz.
Europeanatolia Health Sciences Journal adlı dergiye gönderilen her tür yazılar için, derginin ''Yazım Kuralları''na, dergide yer alan tüm koşullara ve yazarların her türlü yayın hakkını Europeanatolia Health Sciences Journal adlı dergiye süresiz devrettiğini kabul ve beyan etmiş olurlar.
Gönderilen yazılar daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş orijinal verileri açıklamalıdır.
Yazarların araştırmalarını veya makalelerinin hazırlanmasını ve yazılmasını etkilemiş olabilecek tüm çıkar çatışmalarını açıklamaları gerekmektedir.
Yazarın yazarlık hakkının varlığı için tüm yazarların yazıda açıklanan çalışmaya doğrudan katılmış olması gerekir.
Gönderilen tüm yazılar için nihai karar Baş Editöre aittir.
* Yazarların Europeanatolia Health Sciences Journal'in Etik ilkeler ve Yayın Politikasına uymaları zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle yazarların makale hazırlama ve gönderim öncesi Europeanatolia Health Sciences Journal'in Etik ilkeler ve Yayın Politikası'na mutlaka bakmaları önerilir.
Etik Kurul Onayı Gerektiren Araştırmalar:
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması.
Bunlara ek olarak;
• Olgu sunumlarında ''Aydınlatılmış Onam Formu''nun alındığının belirtilmesi,
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Europeanatolia Health Sciences Journal adlı dergiye makale gönderirken şu belgelerinde gönderilmesi gerekmektedir:
• Tam Metin (Ana Metin) Dosyası
• İntihal Raporu
• Etik kurul Onay Belgesi (Gerekli ise)
Makale gönderimlerinde ANA METİN dosyası düz Word Formatında olmalıdır. Tablo, şekil vb. bilgiler de ana metin dosyası içerisinde, metin içinde uygun yere yerleştirilmiş olarak gönderilmelidir. Ayrıca ana metin dosyasında yazarlara ait kimlik bilgileri veya yazarın kimliğini hakemlere ifşa edecek herhangi bir bilgi olmamalıdır.
Makaleler aşağıdaki bilgilere göre düzenlenmelidir.
• Makaleler, Türkçe ve İngilizce başlık, Türkçe ve İngilizce Özet içermeli, ayrıca araştırma makaleleri giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.
• Makale sayfa düzeni kenar boşlukları alt, üst, sağ ve sol 2,5 cm olmalıdır.
• Makale yazı tipi Times New Roman karakterinde olmalı, başlıklar 11 punto koyu kalın, metin 11 punto normal karakter ile yazılmalıdır. Satır aralığı 1,0 olmalıdır. Özetler, anahtar kelimeler ve tablo, şekil alt-üst ve içerik yazıları ile kaynaklar 9 punto ile yazılmalıdır.
• Her başlıktan ve paragraftan sonra alt boşluk eklenerek yeni paragrafa geçilmelidir.
• Tablo ve şekiller metin içerisinde uygun yere yerleştirilmiş olmalıdır.
• En fazla 5 tablo ve 5 şekil makalede kullanılmalıdır.
• Metin içi kaynak gösterimi cümle veya faragraf sonunda (1). (1,2). (1,2,5). şeklinde verilmelidir. Ardışık sayılı kaynaklar ise; örneğin 1,2,3,4,5 şeklindeyse (1-5) şeklinde verilmelidir.
• Kaynaklar AMA (American Medical Association) stiline göre düzenlenmelidir.
• Makaleler dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmalı ve sisteme yüklenmelidir.
• Yazılar, şekil ve tablolar dahil 25 sayfayı geçmemelidir.
3.1. Özetler
250 kelimeyi geçmeyecek şekilde yapılandırılmış bir özet gereklidir. Olgu sunumları dışındaki tüm yazıların Özeti Giriş, Amaç, Yöntem, Bulgular ve Sonuç kısımlarından oluşmalıdır.
3.2. Anahtar Kelimeler
Anahtar kelimeler en az üç, en fazla altı kelimeden oluşmalıdır. Her anahtar kelimenin ilk harfi büyük ve virgülle ayrılmış olmalı ve son anahtar kelimeden sonra nokta konulmalıdır.
3.3. Ana Metin
Orijinal bir makalenin ana metni GİRİŞ, YÖNTEM, BULGULAR, TARTIŞMA ve SONUÇ bölümlerine ayrılmalıdır. Kısaltmalar özette, ana metinde, şekil ve tablolarda ilk kullanımlarından sonra tanımlanmalıdır. Yalnızca yaygın olarak kabul edilen kısaltmalar kullanılmalıdır. Ölçü birimleri Uluslararası Sisteme uygun olmalıdır; ancak klinik veriler daha uygun görüldüğünde geleneksel birimlerde kullanılabilir. Sistematik Derleme ve Meta-analiz makalelerde de orjinal makalelerde olduğu gibi biçimlendirilmiş tasarım olmalıdır.
Derleme makaleler sağlık bilimleri alanında güncel ve gereksinime yönelik konularda, ulusal ve uluslararası literatür kullanılarak konu ile ilgili tartışmaların ve yazar/yazarların görüşlerinin ortaya konduğu çalışmalar olmalıdır. En fazla 2500 kelime olmalıdır. Derleme bir makalenin ana metni ''GİRİŞ, KONU İLE İLGİLİ ALT BAŞLIKLAR ve SONUÇ'' başlıkları şeklinde yapılandırılmalıdır.
Olgu sunumları, alanda önemli klinik deneyimleri içeren olguların yer aldığı çalışmalar olmalıdır. En fazla 2000 kelime olmalıdır. Olgu sunumu bir çalışmanın ana metni ''GİRİŞ, OLGU SUNUMU, TARTIŞMA ve SONUÇ'' başlıkları şeklinde yapılandırılmalıdır.
Editöre mektuplar; dergide yayımlanan makaleler ile ilgili görüş, katkı, soruları içeren veya güncel ve ilginç bir konu hakkında ön tartışma yaratan ve özet bölümü bulunmayan makalelerdir. En fazla 1000 kelime olmalıdır. Editöre mektup yazılarında atıfta bulunulan makalenin adı, yayınlandığı sayı ve tarih belirtilmeli, mektubu yazan kişinin isim, kurum ve adres bilgileri verilmelidir.
3.4. Kaynakça
Kaynakça aşağıda verilen örneklere göre düzenlenmelidir.
Dergiler:
Yazarların soyadları ve adlarının ilk harfleri. Makale Başlığı. Derginin kısa adı. Yıl; cilt(sayı): sayfalar. Varsa doi numarası. Yazar sayısı 1-6 arasında ise isimlerin tamamı yazılmalıdır. Altı yazardan fazlaysa ilk 3 yazarın isimleri verilmeli ve sonrasına ''ve ark.'' İngilizce kaynaklarda ''et al.'' ibaresi eklenmelidir.
Örnek:
Erdolu B, As AK, Engin M. The Relationship between the HATCH Score, Neutrophil to Lymphocyte Ratio and Postoperative Atrial Fibrillation After Off-Pump Coronary Artery Bypass Graft Surgery. Heart Surg Forum. 2020;23(1):E088-E092. doi:10.1532/hsf.2771
Naruka V, Salmasi MY, Arjomandi Rad A, et al. Use of Cytokine Filters During Cardiopulmonary Bypass: Systematic Review and Meta-Analysis. Heart Lung Circ. 2022;31(11):1493-1503. doi:10.1016/j.hlc.2022.07.015
Kitaplar:
Tüm Kitap : Yazarların soyadları ve adlarının ilk harfleri. Kitabın başlığı. Kaçıncı baskı olduğu (2 ya da daha fazla baskısı varsa). Yayıncının ülkesi: Yayıncının ismi; Telif yılı.
Örnek:
Netter FH. Atlas Of Human Anatomy. 7th. USA: Elsevier; 2018.
Kitap Bölümü: Yazarların soyadları ve adlarının ilk harfleri. Kitap bölümü başlığı. İçinde: Kitabın başlığı. Editör(ler)'in soyadları ve adlarının ilk harfleri (Ed). Kaçıncı baskı olduğu (2 ya da daha fazla baskısı varsa). Yayıncının ülkesi: Yayıncının ismi; Telif yılı: Sayfalar.
Örnek:
Solak H, Görmüş N. Kalbin Cerrahi Anatomisi. İçinde: Kalp ve Damar Cerrahisi. Paç M, Akçevin A, Aka S.A, Büket S, Sarıoğlu T (Ed.). 2. Baskı. Türkiye: Medikal Network Nobel Kitabevi; 2013. S:1-22.
İnternet Dokümanı:
Örnek:
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı. Ministry of Health of the Republic of Turkey. https://www.saglik.gov.tr/ (Erişim tarihi:24.03.2023)
AÇIK ERİŞİM
Europeanatolia Health Sciences Journal açık erişimli bir e-dergidir. Açık erişim politikası Budapest Open Access Initiative (BOAI) yönergelerine dayanmaktadır.
E-ISSN: 2980-3861
Dergimizde yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası (CC BY 4.0) ile lisanslanmıştır.